Inundatiile provoaca mari probleme in mediul rural, dar nici mediul urban nu ramane neafectat, la blocuri aparand infiltratii, anumite firme nu isi pot derula in mod normal activitatea, etc. Tocmai de aceea exista asigurarile: pentru a proteja populatia, firmele, de aceste neplaceri, explica Mihai Cracea (redactorul sef de la XPRIMM Newsletters) in cadrul emisiunii Ora de Risc de la RFI.
Asigurarea de locuinta
In orice polita este o clauza care spune ca asiguratul trebuie sa ia toate masurile de limitare a pagubei, punct in care situatiile devin interpretabile. Asiguratorul ar trebui sa ceara explicatii si exemple concrete de evenimente nefericite in locuinta. In cazul unui asemenea incident, primul gand poate fi catre contactarea asiguratorului. Totusi sunt anumite cazuri in care asiguratul poate sa evite ca incidentul sa nu se incadreze in excluderile stipulate in polita de asigurare. Daca demonstreaza ca a incercat sa minimizeze pagubele si ca este de buna credinta, atunci asiguratorul nu are motive sa nu plateasca despagubirea.
Asigurarea auto
Nici segmentul auto nu a fost mai protejat de inundatii. Chiar in Capitala, in anumite zone, soferii s-au trezit in balti de apa imense aflate in mijlocul strazilor, situatii nefericite in care pot aparea pagube. Trebuie acordata mare atentie politei Casco, deoarece exista o clauza cu privire la intrarea automobilului intr-o zona inundata, dar aceasta presupune un cost suplimentar. Un broker de asigurari precum Romasig poate da mai multe informatii despre aceasta prevedere, care in polita standard de tip Casco apare ca excludere.
Cea mai ieftina asigurare se poate dovedi o solutie de compromis. Preturile la polite difera, in special din cauza gamei de riscuri acoperita. Asiguratii trebuie sa intrebe brokerii care sunt riscurile acoperite si ce excluderi cuprinde polita, pentru a fi mai prevazatori si a evita situatiile respective.