×

Cum comand RCA ieftin online?

1 Completeaza datele din talon si cele ale proprietarului.
2 Alege cea mai avantajoasa oferta.
3 Comanda asigurarea RCA online cu livrare GRATUITA*.

Primesti asigurarea pe email in 3 minute iar ivrarea politei de asigurare RCA este GRATUITA in toata tara cu Posta Romana.

PROGRAM LUCRU ONLINE

Luni - Vineri  09:00 - 21:00
Sambata        09:00 - 20:00
Duminica       09:00 - 18:00
Telefon: 0729 88 44 71
E-mail: contact@romasig.ro

Asigurare RCA

Ce este asigurarea obligatorie RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite.

Persoana vinovată de producerea accidentului nu poate beneficia de despăgubiri pentru vehiculul său în baza propriei polițe de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despăgubite în baza unei polițe de asigurare facultativă de avarii și furt tip CASCO.

Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importantă, și în același timp obligatorie, chiar și în cazul în care proprietarul unui vehicul are deja încheiată o asigurare tip CASCO.

De ce este obligatorie?

Toți proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie obligatoriu să încheie o asigurare RCA și să plătească prima de asigurare aferentă. De asemenea, au obligația de a aplica pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu polița de asigurare.

Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.

În acest fel, asigurarea de răspundere civilă auto este în interesul terțului păgubit, dar și în interesul celui care a produs paguba. Trebuie remarcat că s-ar putea întâmpla ca, doar dintr-o mică neatenție, un conducător auto să producă celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o sumă considerabilă, sumă care i-ar afecta bugetul sau chiar l-ar depăși.

Cum se poate încheia asigurarea RCA?

Dacă dumneavoastră cumpărați un vehicul nou, asigurarea RCA se poate încheia chiar la vânzător, cu reprezentantul asigurătorului autorizat, și este chiar recomandabil să faceți așa pentru că asigurarea intră în vigoare în același timp cu intrarea în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatriculării/înregistrării vehiculului dumneavoastră, fiind asigurat chiar și pe parcursul primului drum efectuat.

Persoana care vinde un vehicul are dreptul să primească înapoi de la asigurătorul RCA partea din prima plătită aferentă perioadei rămase până la expirarea valabilității asigurării, dacă nu a produs prejudicii pe perioada derulării contractului.

Pentru a recupera această sumă, el trebuie să se adreseze asigurătorului și să prezinte contractul de vânzare-cumpărare.

Ce trebuie făcut după producerea daunei?

Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.

Utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident se realizează de către cei doi conducători auto numai atunci când există un acord comun de voință. La completarea acestui formular, se impune mare atenție la înregistrarea corectă a tuturor rubricilor din conținut. În submeniul Asigurări auto/Constatarea amiabilă de accident aflați pentru ce tip de accident și în ce condiții poate fi utilizat acest formular, care sunt avantajele utilizării acestuia și care sunt pașii de urmat.

Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polița.

Reamintim faptul că partea pagubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse vehiculului și înainte de efectuarea reparației acestuia. Asiguratorul RCA are obligația de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea prețurilor practicate de către unitățile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită pagubitului efectuarea reparațiilor.

De asemenea, reamintim faptul că, în orice situație, păgubiții au posibilitatea de a efectua reparația la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.

Asiguratorul RCA are obligația de a efectua plata dosarelor de dauna, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii și cuantificării daunei.

Dacă asigurătorul RCA are suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligația de a comunica în scris asiguratului și păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenția de a desfășura investigații. Aceste investigații nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizării daunei. Asigurătorii RCA au dreptul să efectueze propriile investigații indiferent dacă accidentul a fost protocolat prin Proces verbal al Poliției sau prin formularul Constatare amiabilă de accident.

În situația în care ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar înmatriculat în străinătate, vă puteți adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România pentru asistență.(www.baar.ro)

În situația în care cel vinovat de producerea daunei nu deține o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului sau nu a fost identificat, vă recomandăm să vă adresați Fondului de Protecție a Victimelor Străzii.

 

Livrare rapida si GRATUITA in toata tara!

Economiseste timp si bani! Comanda RCA online in doar 3 minute.
TOP