Vehiculele electrice au luat amploare in ultimii ani, aceasta fiind solutia ideala de a te deplasa rapid in marile orase si pentru a evita traficul infernal de dimineata sau seara. Sunt ecologice si functioneaza integral pe energie electrica si pot parcurge zeci de km, fiind un mod excelent de a contribui la scaderea amprentei de carbon.
Unele modele de trotinete electrice sunt limitate la o viteza maxima de 25 km/h, in acest fel nefiind necesara obtinerea unui permis de conducere. In schimb, datorita cererii mari de astfel de trotinete, producatorii au introdus pe piata modele ce pot atinge viteze impresionante, unele variante depasind chiar si 80 km/h.
Inconstienta, viteza excesiva si accidentele nu se intampla doar in cazul conducatorilor auto. Si cei care aleg sa se deplaseze cu o trotineta electrica au momente in care exagereaza si nu sunt pe deplin atenti, astfel fiind cauzate din ce in ce mai des accidente rutiere. Din aceasta cauza, a fost propusa o lege ca din anul 2023, posesorii de trotinete electrice sa isi asigure vehiculul cu o polita speciala.
De ce este necesara o asigurare pentru persoanele care merg pe trotineta electrica?
Datorita numarului mare de trotinete electrice achizitionate in ultimii ani, guvernul a decis ca este momentul sa faca anumite schimbari in legislatie si pentru acest tip de vehicul compact. S-a constatat faptul ca se produc din ce in ce mai multe accidente rutiere in care sunt implicate trotinete sau biciclete electrice. Astfel, legea a fost modificata, impunand din anul 2023 incheierea obligatorie a unei polite de asigurare.
Cresterea incidentelor din cauza acestor vehicule a crescut foarte mult, atat la nivel european, cat si national. Prezenta directiva a fost coordonata de Uniunea Europeana, incurajand toate statele membre sa aplice in cel mai scurt timp acest lucru.
Ce tipuri de vehicule electrice trebuie asigurate?
In noua legislatie sunt cuprinse cateva tipuri de vehicule ce vor fi obligate sa fie asigurate incepand cu anul viitor. Trotinetele si bicicletele electrice sunt cele vizate de noua masura din lege.
- Trotinetele electrice – nu conteaza viteza minima; toate modele actionate cu motor electric vor trebui asigurate in caz de accident;
- Biciclete electrice – si aceste vehicule sunt incluse in lege, avand nevoie de o polita de asigurare auto;
- Alte vehicule electrice care figureaza cu datele tehnice stipulate in lege.
Astfel, directiva 2021/2118 și 2009/103 CE (modificata) va intra in vigoare de anul viitor. Unele dintre statele membre au impus aceasta masura inca de anul acesta, fiind vazuta in mod pozitiv de toti participantii la trafic.
Cine isi poate face o asigurare de acest tip?
In lege este stipulat faptul ca toate persoanele care au varsta de peste 14 ani sunt obligate sa isi asigure trotineta electrica in caz de accident. Nici vehiculele electrice de mici dimensiuni care circula cu o viteza maxima de 25 km/h nu vor scapa de aceasta polita de asigurare, utila in caz de incidente neplacute.
Astfel, se observa faptul ca orice vehicul care este actionat electric, indiferent de marime sau viteza de parcurgere, va trebui sa detina o polita de asigurare valabila. Varsta de 14 ani este trecuta in lege deoarece va fi necesar si un act de identitate pentru a beneficia de asigurare.
La prima impresie, aceasta asigurare poate fi deranjanta, dar gandindu-te mai bine vei observa beneficiile acesteia in cazul unui accident. Este mai bine sa fii precaut, asigurarea fiind o solutie foarte buna si pentru tine de a fi despagubit cu o valoare de aproximativ 1000 de euro.
Siguranta ta si a participantilor la trafic conteaza cel mai mult. Astfel cu ajutorul unei polite de asigurare vei scapa de aceasta grija si te vei putea bucura de o calatorie placuta de fiecare data.