In fiecare miercuri, consiliul ASF se intruneste pentru a discuta si a adopta noi masuri care sa echilibreze piata asigurarilor din Romania. Sigur, la intrunire se discuta despre pietele financiare non-bancare in general, dar in acest articol se prezinta deciziile luate de ASF pe 11 februarie 2015 cu privire la asiguratorii de pe piata romaneasca.
ASF a fost acuzata ca apara anumite interese, dar ultimele comunicate de presa dovedesc contrariul:
S-au aprobat noi modificari la norma care priveste continutul si forma raportarilor tehnice si financiare intocmite de asiguratori. S-au adus completari la frecventa raportarilor companiilor de asigurare / reasigurare, fiind cerute unele aditionale destinate Ministerului Finantelor Publice si Bancii Nationale a Romaniei. Aceste modificari au fost supuse consultarilor publice timp de 10 zile inainte de a fi adoptate.
Ramane de vazut daca aceste raportari suplimentare vor stabiliza piata de asigurari, in beneficiul consumatorilor. ASF face mai multi pasi catre protectia asiguratorilor. Tot pe 11 februarie a definitivat si aprobat infrastructura software si hardware care sta la baza prelucrarii petitiilor inaintate de consumatorii neindreptatiti. „Sistemul de gestionare a petitiilor in ASF” va contine procese transformate radical pentru a prelua si procesa in mod automat petitiile.
Pentru a informa corect consumatorii serviciilor de asigurari, ASF a incheiat un protocol de colaborare cu ARA (Asociatia Romana de Actuariat). Primul proiect al acestei „aliante” vizeaza daunalitatea asigurarilor RCA. Cercetarea va dura trei ani. Se doreste mai multa transparenta pe piata de asigurari din Romania si aceasta colaborare are ca scop, printre altele, tocmai cresterea transparentei la nivelul asiguratorilor.
Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ca se bucura de colaborarea cu specialistii ARA pentru a defini in ce context evolueaza piata de asigurari din Romania: „este in egala masura un demers educational, cat si un exercitiu de transparenta”.
Presedintele ARA, Florin Ginghina a adaugat, la randul lui, ca acest protocol dintre institutia pe care o conduce si ASF este un mod pozitiv de a completa evolutia ARA. ARA are statutul de membru deplin in componenta asociatiei de profil europene si internationale. Florin Ginghina a declarat ca „este un moment oportun ca ARA sa contribuie, prin cunostintele si experienta profesionala a membrilor asociatiei, impreuna cu specialistii din cadrul ASF, la cresterea transparentei pe piata asigurarilor si la ridicarea gradului de cunostinte si de intelegere a acestei piete”.
Acordul dintre ASF si ARA a fost semnat pe 6 februarie anul curent, iar primele rezultatele ale cercetarii vor fi prezentate la sfarsitul lunii iunie 2015.