Amenzile rutiere ar putea sa scada considerabil, conform unui proiect de lege care a trecut tacit de Senat.
Modul de calcul al punctului-amendă ar putea fi schimbat, iar această modificare ar duce la reducerea nivelului amenzilor aplicate șoferilor pentru nerespectarea legislației rutiere în vigoare.
În prezent, conform legislației, punctul-amendă este stabilit în raport cu salariul minim pe economie, reprezentând, mai exact, 10% din acesta. Totuși, pentru 2018 și 2019, autoritățile din țara noastră au decis să stabilească o valoare fixă a punctului-amendă, nu calculată în funcție de salariul minim.
Asadar, Guvernul a stabilit că valoarea punctului-amendă folosit la calculul amenzilor de circulație în 2019 va rămâne la nivelul folosit anul trecut, adică valoarea unui punct-amendă va fi de 145 de lei. În condițiile în care cuantumul ISR din acest an este de 500 de lei, punctul-amendă va avea valoarea, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, de 100 de lei, ceea ce ar reprezenta o scădere a valorilor amenzilor de circulație față de cele aplicate în prezent.
In contextul în care Executivul a introdus salariul minim diferențiat în funcție de studii, această modificare adusă modului de calcul al cuantumului punctului-amendă ar putea aduce, pe lângă o reducere a nivelului amenzilor de circulație, și eliminarea confuziilor privind nivelul salariului minim folosit la calcularea punctului-amendă.
Conform legislației în vigoare, indicatorul social de referință reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația pentru copii.
Un simplu calcul logic arată că 20% din ISR, adică 100 de lei, este mult mai puțin decât 10% din 2050, adică 205 lei.
Proiectul de lege urmează să fie preluat de Camera Deputaților care este și forul decizional.
Cat este punctual-amenda in momentul de fata!
În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:
- clasa I:două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
- clasa a II-a:patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
- clasa a III-a:de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 160 de lei);
- clasa a IV-a:de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 305 la 2.900 de lei);
- clasa a V-a:de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 045 la 14.500 de lei).