Intr-o lume in care ritmul cotidian devine tot mai alert si necesitatea de a fi cat mai mobil este tot mai mare, un autovehicul devine esential pentru multi dintre noi. Cu toate acestea, in agitatia zilnica, nu este neobisnuit ca unele aspecte minore sa fie uitate sau neglijate. Unul dintre cele mai importante astfel de lucruri este permisul de conducere.
Conform legislatiei in vigoare, toti soferii trebuie sa aiba asupra lor permisul de conducere atunci cand conduc pe sosea, acesta fiind dovada ca soferul are dreptul de a folosi tipul de autovehicul in care se afla. Amenzile sunt foarte mari pentru cei care nu respecta legea sau pur si simplu uita acest document important.
Pe langa permisul de conducere, cartea de identitate, talonul si asigurarea obligatorie RCA trebuie sa fie valabile si sa le detii in cazul unui control de rutina. Dintre toate documentele necesare, RCA-ul poate fi detinut si in format digital, avand posibilitatea de a-l stoca in telefonul personal, fiind mereu la indemana in cazul in care ai nevoie de el.
De ce este important sa ai permisul la tine de fiecare data cand conduci?
1. Riscul de amenda
Primul si cel mai evident lucru este faptul ca poti primi amenda pentru lipsa acestuia. Astfel, daca esti prins in trafic de organele de control abilitate, poti primi puncte de penalizare si amenda, respectiv 6 sau 8 puncte, care au o valoare ce incepe de la 990 lei si poate ajunge la 1.320 de lei.
2. Dovada categoriei a dreptului de folosinta a masinii
Permisele de conducere nu sunt standard, deoarece fiecare aplica pentru o anumita categorie de autovehicule, in functie de necesitatile si aptitudinile sale. Acest document va dovedi dreptul de a conduce autoturismul pe drumurile nationale si este esential sa fie prezent in timpul conducerii.
Acestea sunt catalogate in felul urmator:
– Categorie AM – moped;
– Categoria A1 – motociclete cu o capacitate maxima de 125 cm3 si putere de pana la 11 kW, precum si tricicluri cu motor de maxim 15 kW;
– Categoria A – motociclete cu sau fara atas, a caror putere depaseste 15 kW;
– Categoria B – autovehicule a caror masa totala nu depaseste 3500 kg si numarul de locuri nu este mai mare de 8 (soferul neinclus);
– Categoria C – autovehicule a caror masa totala este mai mare de 3500 kg;
– Categoria D – autovehicule destinat transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri, cu libertatea de a atasa o remorca de pana la 750 kg;
– Categoria Tr – tractoare agricole sau forestiere;
– Categoria Tb – troleibuz;
– Categoria Tv – tramvai.
Care este valoare amenzilor rutiere in 2024
Incepand cu 1 ianuarie 2024, categoriile de amenzi prevazute de Codul Rutier sunt urmatoarele:
- Clasa I – 2-3 puncte de amenda care valoreaza 300 de lei, respectiv 495 de lei;
- Clasa II – 4-5 puncte de amenda care valoreaza 660 de lei, respectiv 825 de lei;
- Clasa III – 6-8 puncte de amenda care valoreaza 990 de lei, respectiv 1.320 lei;
- Clasa IV – 9-20 puncte de amenda care valoreaza 1.485 de lei, respectiv 3.300 de lei;
- Clasa V – 21-100 puncte de amenda care valoreaza 3.465 de lei, respectiv 16.500 lei.
Este adevarat ca in anumite situatii, agentul care te opreste in trafic poate fi intelegator si sa-ti aplice un avertisment scris sau verbal, insa este important sa nu te bazezi pe acest lucru.
Avand in vedere ca amenzile nu sunt deloc de neglijat, este important sa te asiguri de fiecare data ca ai toate documentele la tine, inclusiv polita RCA, care te poate ajuta in multe situatii neprevazute, mai ales in cazul unui accident rutier.
Aici pe blogul Romasig, poti gasi multe informatii utile care sa te ajute in fiecare zi, astfel incat sa fii la curent cu ultimele modificari legislative si sa le aplici in trafic.