Dupa ce ASF a dispus pe 20.08.2013 interzicerea temporara a vanzarii asigurarilor RCA de catre Euroins, compania de asigurari a trimis in data de 30 august un set de documente prin care sa ateste eforturile pe care le face pentru remedierea situatiei. Compania spera ca in urma analizei documentelor depuse sa isi reinceapa cat mai repede activitatea normala.
ASF a desfasurat in lunile mai-iunie 2013 un control la compania de asigurari Euroins in urma caruia a decis ca, incepand cu 28.08.2013, sa interzica temporar eliberarea asigurarilor RCA de catre companie. Pe langa suspendarea temporara a activitatii companiei pe acest segment, ASF a dispus si sanctionarea lui Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, cu o amenda de 50.000 lei, dar si retragerea aprobarii sefului departamentului de daune, domnul Stamov Stoyanov.
Suspendarea activitatii Euroins pe segmentul RCA urmeaza sa fie valabila pana cand compania va implementa un set de reguli stabilite de ASF cum ar fi stabilirea cuantumului de despagubiri in conformitate cu legile in vigoare, dar si respectarea termenelor de plata a dosarelor de daune.
Compania este fortata ca, in temen de maxim 24 de ore dupa comunicarea deciziei din data de 20 august, sa anunte toti colaboratorii despre interdictia de a continua activitatea sub numele Euroins.
Pe de alta parte, in ciuda incheierii activitatii pe termen nedeterminat, Euroins continua sa aiba obligativitatea de a solutiona orice dosar de dauna aparut in perioada lipsei de activitate, pana la solutionarea neregulilor constatate de ASF.
In conditiile in care la sfarsit de prim semestru in 2013 Euroins detinea 21% din numarul total al asigurarilor RCA incheiate, lovitura este cu atat mai puternica.
Printre neregulile descoperite in urma controlului efectuat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara se numara urmatoarele:
- Procedurile de lichidare si constatare a daunelelor se bazeaza pe reglementari si instructiuni incomplete sau neadecvate.
- Probleme legate de dosarele de dauna in care cuantumul de despagubiri a fost redus fara explicatii sau argumente valide in cazul unor dosare depuse de clienti ai companiei sau in care partea pagubita nu a fost instiintata de respingerea dosarului.
- Plati facute cu intarzieri nejustificate, aflate in afara termenelor limita prevazute.
Ca raspuns la acuzatiile aduse companiei, purtatorii de cuvant ai Euroins Romania asigura ca se afla deja in cursul implementarii masurilor necesare pentru reluarea activitatii intr-un timp cat mai scurt, astfel incat colaboratorii si partenerii de afaceri sa resimta cat mai putin efectele deciziei luate de ASF. In plus, compania asigura prin intermediul aceluias comunicat de presa ca nici un client al companiei nu va fi afectat de decizie, dosarele aflate in analiza continuand sa fie solutionate, iar politele emise pana in momentul aplicarii sanctiunii ramandand valide.
Sanctiunea aplicata de ASF aspura segmentului RCA nu afecteaza celelalte clase de asigurari oferite de Euroins Romania.
Conform datelor oficiale, la sfarsitul semestrului I al lui 2013, Euroins avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul de asigurari RCA in valoare de 258 milioane lei iar in prima jumatate de an, indemnizatiile brute platite de catre societate pe segmentul de asigurari RCA, au totalizat 157,8 milioane lei.