Se considera contraventie atunci cand se conduce un vehicul neasigurat pe strazile din Romania. Sactiunea presupune o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, plus retinerea certificatului de inmatriculare.
Accidente rutiere fara asigurare: cum reactioneaza politistii uneori
La accidente relativ simple, cu urmari doar in zona daunelor materiale (de exemplu, cand se ciocnesc doua masini si una dintre ele este neasigurata), politistul este mult mai intelegator decat ar trebui. In aceste cazuri, se cere interventia Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) pentru sprijinirea vinovatului accidentului. Sorin Greceanu, seful FPVS da un exemplu edificator: in dosarul inaintat Fondului, apare un proces verbal in care este mentionat un RCA incheiat chiar in ziua accidentului, fiind specificate doar seria politei de asigurare si data la care expira, nespecificandu-se ziua de cand incepe sa fie valabila, deoarece acest lucru se intampla de a doua zi de la data incheierii asigurarii. In mod constient, politistul nu a completat data la care a fost incheiata polita de asigurare, pentru a ajuta vinovatul accidentului. Sorin Greceanu nu agreeaza astfel de situatii, in care politistul nu sanctioneaza vinovatul accidentului. Mai mult, seful FPVS considera ca este nevoie de o interventie mai energica din partea autoritatilor care si-au luat acest angajament, pentru a ajunge si Romania la nivelul tarilor in care gradul de cuprindere in asigurari este de aproape de 100%, tari precum Germania si Elvetia.
Infractiuni informatice vs infractiuni rutiere
Exista cazuri cand se eticheteaza ca infractiune situatia in care o persoana utilizeaza un program informatic fara licenta, datorita presiunii companiilor respective. Totusi, se pare ca fapte precum circulatia cu o masina neasigurata sunt trecute usor cu vederea, desi situatia este mult mai periculoasa pentru societate fata de infractiunea informatica.
Pana la urma, un cetatean onest, nu circula cu o masina neasigurata. Sunt imprejurari cand vehiculele neinmatriculate sau neasigurare sunt folosite ca motor de realizare a multor altor infractiuni, explica Sorin Greceanu. Tocmai de aceea, ar trebui sa fie cu totii interesati sa nu existe indulgente cu privire la astfel de abateri.
Caz real: azi in parcare, o doamna a facut manevra cu jeep-ul, loveste masina lui tata. Fiind omul batran, „domna” se ratoieste ca ea nu are asigurare si ca o doare in fund. Tata cheama politia (care se afla la 15m distanta), vin doi politisti, il intreaba daca a patit ceva, le zice ca nu, ca el nu era in masina… le zice ca doamna n-are asigurare, dar ei pleaca, cica nu e treaba lor, sa o dea in judecata. Intre timp „tanti” urca in masin si pleaca. Tata evident nu ii ia numarul de la masina… cum rezolv „problema”…? Au fost totusi martori 2 politisti… e posibil sa nu faca nimic in situatia asta?