Atunci cand vrei sa faci demersurile pentru a achiziționa o masina second hand situatia poate părea confuză și, cu atât de multe lucruri de luat în considerare, se poate simți și copleșitoare. Dar nu trebuie să fie așa! Înainte de a cumpăra o masina second hand, petreceti ceva timp pentru a verifica exteriorul, interiorul și dedesubtul capotei pentru a vă asigura că nu există probleme majore. Luați mașina pentru un test drive pentru a vedea cum se descurcă pe drum. Nu în ultimul rând, verificați istoricul vehiculului, actele și negociați un preț rezonabil înainte de a ajunge la o decizie finală.
Pasul 1. Verificarea exteriorului
Parcați mașina pe un teren uniform înainte de a o verifica. Inspecția mașinii pe un teren uniform vă permite să vedeți dacă ceva este în afara liniei si masina nu este aliniata, fiind lovita anterior. De asemenea, vă este mai ușor să vedeți și să verificați starea anvelopelor.
- Trageti frana de mana și rotiți roțile din față spre stânga, astfel încât vehiculul este mai puțin probabil să se miște.
Căutați pete de rugină, stropi sau zgârieturi în vopsea. Mașina trebuie să fie curată, astfel încât starea vopselei să fie vizibilă. Uită-te la părțile laterale ale mașinii de la un capăt la altul pentru a observa daca exista ondulari/denivelari care indică o lucrare asupra elementelor de caroserie. Rulați degetul de-a lungul marginilor articulațiilor între panouri și căutați rugozitatea care ar putea fi din reziduurile rămase din banda de mascare.
- Rugina, zgârieturile, vopsirea neuniforma si elementele de caroserie strambe nu afectează performanțele motorului, dar pot afecta cât plătiți pentru mașină.
Trageți portbagajul mașinii pentru a vă asigura că este încă în stare bună. Nu trebuie să prezinte niciun semn de deteriorare, de rugina sau prezenta apei. Căutați fisuri, găuri și alte semne de uzură în interiorul portbagajului care ar indica deteriorarea.
- Verificați dacă portbagajul se deschide ușor și se închide în siguranță.
- Unele pagube precum rugina sau resturile ar putea fi cosmetizate si reparate. Însă rugina, fisurile sau găurile grave ar putea afecta modul în care vehiculul funcționează și integritatea portbagajului în sine.
Verificați uzura anvelopelor. Anvelopele trebuie sa fie uzate uniform și trebuie să fie toate la fel(de preferat). Uită-te la suprafața anvelopei pentru a observa uzuri neuniforme care ar putea indica o aliniere proastă. Alinierea necorespunzătoare poate fi cauzată de componentele uzate ale direcției / suspensiei sau de deteriorarea sasiului și va afecta performanța vehiculului.
- Alinierea necorespunzătoare sau anvelopele fără prea multă rulare pot fi un pericol de conducere.
Verificați sistemului de eșapament dacă este ruginit sau deteriorat. Căutați puncte negre pe sistemul de evacuare, deoarece acest lucru poate indica scurgeri. Asigurativa ca petreceti suficient timp pentru a inspecta sasiul pe dedesupt pentru deteriorare și/sau rugina.
- Dacă vedeți rugină, nu înseamnă neapărat că nu ar trebui să cumpărați mașina, dar indică o uzura care ar putea afecta prețul pe care îl plătiți.
- Nu cumpărați un vehicul cu daune de eșapament decât dacă sunteți pregătit să plătiți pentru reparații.
Evitați mașinile cu sasiul deteriorat. Daunele la sasiu, chiar dacă au fost reparate, vor reduce foarte mult speranța de utilizare a unei mașini second hand si astfel va veti supune viata unui risc enorm.
Pasul 2. Arunca o privire sub capota
Deschideți capota mașinii și căutați semne de avarie. Verificați sub capotă când motorul este răcoros și căutați scurgeri, fisuri, rugină și semne evidente de deteriorare. Acestea pot fi toate semne că mașina a fost fie slab întreținută, este deteriorată sau este nesigură să fie condusă. Verificați dacă capota mașinii s-a deschis cu ușurință și a rămas deschisă cu ajutorul amortizorului.
- Deschideți și închideți capota pentru a vă asigura că este ușor de accesat și se închide în siguranță.
Verificați dacă furtunurile și curelele sunt deteriorate. Nu ar trebui să existe fisuri, scurgeri sau semne evidente de uzură, cum ar fi craparea sau decolorarea furtunurilor. Acordați o atenție deosebită stării curelei de distribuție, care poate fi costisitoare de înlocuit(acolo unde este cazul si distributia nu este pe lant). Furtunurile radiatorului nu trebuie să fie moi.
- Curelele uzate sau deteriorate se pot rupe și pot fi costisitoare de înlocuit. Este recomandata schimbarea kit-ului de distributie pentru orice autoturism second hand pe care doriti s ail achizitionati pentru a preveni orice neplaceri cauzate de ruperea acesteia.
Verificați dacă motorul are scurgeri și exista urme de corodare. Pe blocul motor, căutați eventualele pete de ulei maro închis. Acest lucru va indica faptul că există o scurgere la o garnitură și ar putea duce la o reparație scumpă în viitor. Verificați nivelurile de fluid pentru a vă asigura că nu sunt goale sa la minim.
- Dacă oricare dintre rezervoarele care dețin lichide sunt goale, întrebați vânzătorul de ce sunt goale. Ar putea fi un semn că există o scurgere. Nu doriți să achiziționați o mașină care are o scurgere de lichid decât dacă sunteți dispus să plătiți pentru reparații.
Scoateți capacul de la ulei deșurubând-l. Capacul de ulei este situat în partea de sus a motorului și are o imagine mică a unei cutii de ulei. Un reziduu de spumă în interior indică o problema la garnitura de chiulasa. O reparație a garniturii de chiulasa este complicată și destul de scumpă fie ca trebuie reconditionata sau inlocuita. Ar trebui să evitati orice mașină cu o garnitură de chiulasa deteriorata sau cu probleme.
- Asigurati-va ca puneti capacul de ulei la loc insurubandu-l.
Trageți joja de ulei pentru a verifica nivelul uleiului din motor. Puteți verifica fluidul de transmisie trăgând inelul de la capătul jojei pentru a-l scoate. Lichidul trebuie să fie roz sau roșu. De asemenea, ar trebui să fie lichid pe joja, chiar și în timp ce motorul funcționează.
- O mașină mai veche poate avea un fluid de transmisie mai închis, dar nu ar trebui să arate sau să miroasă ars.
Pasul 3. Verifica interiorul
Stai în interiorul mașinii. Asigurați-vă că vă place să stați în interiorul vehiculului. Verificați dacă scaunele și tapițeria nu prezintă rupturi, pete sau alte probleme.
- Asigurați-vă că scaunele pot fi reglate și sunt funcționale.
Porniți aerul condiționat pentru a vă asigura că funcționează. Testați controlul temperaturii prin pornirea căldurii și a instalatiei de climatizare. Porniti ventilatorul pe toate treptele existente, de la cea mai mica la cea mai mare pentru a testa dacă funcționează corect.
Întrebați dealerul sau vânzătorul când a fost completat cu freon ultima dată. Freonul este un agent frigorific care face ca aparatul de aer condiționat să sufle aerul rece. În general, la toate mașinile trebuie să se verifice nivelul de agent frigorific macar odata 2-3 ani și, din moment ce verifici o masina second hand, este posibil ca nivelul freonului să fie scăzut. Intreband vânzătorul mașinii când a fost verificata instalatia de climatizare ultima dată vă poate oferi o idee cat trebuie să plătiți pentru a o reumple în viitorul apropiat.
Verificați odometrul mașinii cu privire la kilometraj. Pe tabloul de bord regasiti numarul de kilometri parcursi cu aotutorismul. Acest lucru este important deoarece kilometrajul indică vârsta mașinii. În medie, un șofer normal va conduce între 16.000 și 24.000 de km pe an. Mașinile îmbătrânesc nu numai prin timp, ci și prin kilometrajul lor.
- Cumpărarea unei mașini vechi de 10 ani cu kilometraj foarte mic nu înseamnă neapărat că vehiculul este în stare bună.
- Întrebați vânzătorul pentru ce a fost folosita mașina, dacă este mai veche și are un kilometraj mic. De exemplu, dacă mașina a fost folosită de o bunică care a folosit-o doar pentru a cumpara alimente in fiecare săptămână, atunci mașina este probabil să aibă o uzură mai mică decât o masina second hand care a fost deținută anterior de un adolescent căruia îi plăcea să conducă.
Verificati computerul de bord al masinii. Puteți utiliza un tester auto pentru a verifica erorile. Conectați testerul auto la portul situat fie in torpedou, fie sub volan.
- Puteți achiziționa un tester auto din magazinele de piese auto.
Verificați dacă indicatoarele luminoase din bord sunt funcționale. Verificați dacă senzorii sau alertele de eroare sunt funcționale, precum și semnalizatoarele și luminile de avarie. Dacă autoturismul are o cameră retrovizoare sau un dispozitiv multimedia cu afisaj si touch screen, verificați dacă funcționează.
Pasul 4. Efectuarea unui test drive
Testați mașina înainte de a lua orice decizii finale. Aceasta este poate una dintre cele mai bune modalități de a cunoaște starea mașinii. Prin urmare, un cumpărător ar trebui să facă toate eforturile pentru a face un test test înainte de a lua orice decizie.
- Rugati vanzatorul sa va insoteasca la un test drive si sa dati o tura impreuna, astfel acesta nu va fi ingrijorat despre cum veti exploata masina in proba.
- Încercați să conduceți mașina la viteze diferite pentru a vă asigura că nu există probleme majore.
Apăsați frâna pentru a verifica dacă funcționează corect. Apăsați destul de tare si brusc frana pentru a decelera rapid, dar nu suficient pentru a aluneca. Încercați acest lucru cu aproximativ 48 km/h într-o zonă fără trafic. Nu trebuie să simțiți vibrații de la pedala de frână sau să auziți scartaituri sau zgomote ciudate.
- Frânele care pulsează indică necesitatea schimbarii discurilor de frana și apoi să fie instalate plăcuțe noi.
Verificați dacă există mici trepidări la viteze diferite. Trepidarea ușoară în timpul unui interval de viteză mic poate însemna uzura în direcția pieselor mecanice care poate fi costisitoare la reparație. Acest lucru poate provoca si uzura neuniformă a anvelopelor din față.
- Verificați dacă se aud sunete si zgomote, daca masina trepideaza când faceți un viraj de 90 de grade.
Pasul 5. Luarea unei decizii
Verificați cartea de service a mașinii. Acest lucru vă va oferi câteva informații cu privire la performanța, reparațiile și problemele mașinii. În mod normal, toti proprietarii au ținut o evidență a perioadelor în care mașina a fost in service și ar trebui să fie dispus să vă arate aceste informații.
- Există foarte multe cazuri în care se vând mașini second hand din cauza accidentelor suferite in trecut.
- Unele mașini nu au carte service pentru că proprieterarii le-au întreținut acasă, dar puteți să-l întrebați pe vânzător dacă au facturi de la piesele de schimb, astfel încât să puteți verifica orice reparații efectuate.
Verifica actele autoturismului. Cereți întotdeauna să vedeți cartea de identitate a mașinii și certificatul de înmatriculare. Dacă numele din acte e diferit de cel al vânzătorului, întrebați-l motivul, pentru că ar putea fi vorba despre un eventual autovehicul furat. Dacă explicația nu este plauzibilă, renunțați la a mai cumpăra mașina.
Dacă în urma acestor mici verificări totul pare în regulă, următoarea etapă este verificarea amănunțită a mașinii la un mecanic auto. Nu neglijați acest pas, mai ales că statisticile arată că două treimi din mașinile second hand vândute în România au avut cel puțin o daună.
Aduceți pe cineva care știe să verifice mașina. Este o idee bună să avem alături de un prieten de încredere, cu un bun bagaj de cunoștințe auto si experienta, pentru a verifica lucruri de care nu sunteți sigur. Dacă nu aveți un prieten de încredere care se pricepe la autoturisme, puteți plăti un mecanic pentru o inspecție si verificare. Asigurați-vă că acest mecanic este de incredere, astfel încât să nu vă înșelați să credeți că mașina este impecabila si fara nici un defect.
Negociază prețul mașinii. În funcție de calitatea vehiculului, nu ezitați să negociati prețul acestuia. Asigurați-vă că este o ofertă rezonabilă. Nu uitați, indiferent cât de bună este acea mașină astăzi, va avea nevoie de întreținere în viitor și se va deprecia ca valoare în timp.
Din dorinta de a economisi resurse financiare, atunci cand trebuie sa achizitionam o masina, multi dintre noi alegem variante second hand, mult mai convenabile, cel putin la prima vedere.
Se spune, pe buna dreptate, ca achizitia unei masini second hand poate fi o adevarata loterie, deoarece exista posibilitatea ca unii dintre vanzatori sa ascunda cu buna stiinta, diverse defectiuni tehnice majore. Nu este recomandata achitia unor piese second hand pentru intretinerea autoturismelor si intr-un articol anterior scriam despre 8 piese auto pe care nu trebuie sa le cumperi de la dezmembrari.
Este recomandat, ca fiecare masina second hand care iti starneste interesul, sa treaca pragul unui service auto, unde sa fie ridicata pe elevator pentru o inspectie ceva mai riguroasa.