Daca te pregatesti sa cumperi un autoturism second-hand din Germania sau deja ai achizitionat una si nu cunosti pasii pentru inmatricularea ei in Romania, atunci aici vei gasi raspunsul.
1. RAR
Destul de costisitor, dar in acelasi timp destul de simplu, RAR-ul este primul pas pe care trebuie sa-l faci dupa ce ai batut palma cu neamtul. Pentru a obtine cartea de identitate, certificatul de autenticitate si ITP-ul trebuie sa mergi la RAR, iar documentele necesare pentru a obtine actele de mai sus sunt: actul de identitate, brief-ul mare si o cerere activitate RAR.
2. PRIMARIA
Pentru a inscrie masina pe numele tau trebuie sa mergi la primarie. Dosarul cu documente trebuie sa contina fisa de inmatriculare, actul de identitate, contractul de vanzare-cumparare si cartea de identitate a masinii obtinuta de la RAR. Aceste acte trebuie prezentate atat in original, cat si copie. De la primarie mai ai de primit o cerere tip pe care o ai de completat. Dupa ce vei primi decizia de plata poti merge la casierie pentru achitarea sumei respective.
3. Asigurarea auto
Pentru a putea innmatricula autoturismul mai trebuie sa inchei o polita de asigurare auto RCA. Contractul de asigurare de raspundere civila auto obligatorie pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvai (RCA) trebuie incheiat pe numele proprietarului vehiculului, in termenul de valabilitate al acestuia.
4. Taxa certificat de inmatriculare
Pentru a putea achita taxa de eliberarea a certificatului de inmatriculare trebuie sa te mergi la CEC. Contravaloarea certificatului de inmatriculare se poate achita prin virament bancar, Internet Banking (pentru confirmarea tranzactiei este necesara o perioada mai mare de 24 ore), mandat postal, numerar–la ghiseu. Pentru a evita posibilele probleme, pe documentul de plata trebuie verificat sa fie inscrise urmatoarele informatii: codul numeric personal, numele si prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, codul fiscal al Institutiei Prefectului, suma si tipul documentului pentru care se efectueaza plata.
5. Drumul la politie
Dupa ce ai reusit sa strangi toate actele necesare mai ai un singur pas de facut. Depune dosarul pentru inmatriculare la politie. Acestea sunt actele necesare pe care trebuie sa le ai: fisa de inmatriculare, cererea de inmatriculare, asigurarea RCA, contract de vanzare –cumparare, brief-ul mare, ITP, certificat de autenticitate RAR, placutele de inmatriculare din Germania, chitanta taxa de inmatriculare Primarie, chitanta taxa eliberare certificat de inmatriculare (CEC), chitanta achitare timbru de mediu. Atentie! Va recomandam sa faceti cate o fotocopie dupa actele enumerate mai sus, pentru a scapa de eventualele drumuri la politie.
Ce trebuie sa mai stiti?
In cazul in care nu aveti documentele de inmatriculare emise de autoritatile straine, inmatricularea unui vehicul care provine dintr-un stat membru UE se va face numai dupa obtinerea confirmarii de la acest stat a faptului ca solicitantul este indreptatit sa reinmatriculeze vehiculul in Romania. Pana la clarificarea situatiei solicitantului i se pot atribui succesiv mai multe autorizatii de circulatie provizorii de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Din nou atentie la cumpararea masinilor second-hand de la intermediari, verificati actele pe care le primiti deoarece va puteti trezi ca nu aveti posibilitate sa inmatriculati masina in tara. Spre exemplu, o masina adusa din Germania poate avea stampila pe talon pentru ”casare/dezmembrari” (Verwertungsnachweis lag vor). Desi este in stare de functionare, o astfel de masina este aproape imposibil de pus in circulatie chiar si in Romania.