In Romania riscul producerii accidentelor auto este foarte mare conform ultimelor statistici realizate de catre Uniunea Europeana. In fiecare zi au loc zeci de accidente din cauza nerespectarii legilor in vigoare. Lipsa de experienta este una din cauze, mai ales in randul celor tineri care din cauza momentelor de euforie pot calca mai mult acceleratia decat trebuie.
Romasig recomanda tuturor soferilor ca inainte sa plece la drum sa verifice valabilitatea politei de asigurare pentru a fi linistiti pe tot parcursul calatoriei.
Cele mai frecvente cauze ale accidentelor
In calitate de sofer trebuie sa fii mereu constient atat de participantii la trafic din jurul tau, cat si de actele pe care le detii. Polita RCA este necesara pentru a evita amenzi in cazul unui control de rutina, dar si pentru a fi linistit financiar in cazul unui accident nefericit produs de catre tine sau alta persoana. Exista multi factori care pot influenta acest lucru, ajungand intr-o situatie neplacuta foarte repede. Asadar iti vom detalia 5 cele mai des actiuni care pot impinge soferii sa faca un accident.
1. Folosirea telefonului mobil in timpul condusului
Telefonul mobil ocupa printre primele locuri din cauza faptului ca soferii nu se pot concentra foarte bine atunci cand sunt la volan. Legea este aspra cu cei care vorbesc la telefon, putand fi aplicate amenzi usturatoare in cazul in care soferii sunt depistati de catre organele de politie. Acestia sfatuiesc toti soferii de multi ani sa nu mai utilizeze telefoanele in timpul mersului, pentru ca atentia nu va mai fi concentrata in trafic. Viata ta conteaza mai mult decat un singur apel, astfel poti opri masina pentru a finaliza conversatia si a evita un accident dramatic.
2. Infrastructura
Este bine- cunoscut faptul ca drumurile publice nu sunt mereu in cea mai buna stare. Gropile, cat si ambuteiajele te pot influenta sa iti pierzi rabdarea si sa ocolesti repede obstacolele fara sa te asiguri corespunzator. Atentia si calmul te vor ajuta sa ajungi la destinatie fara probleme.
3. Viteaza
Viteza excesiva atat in oras, comune dar si autostrazi este unul dintre cei mai importanti factori care duc catre producerea accidentelor. Nerespectarea limitarilor de viteze, cat si depasirile neregulamentare, in curbe sau linii continue te pot face sa te pricopsesti cu o amenda usturatoare sau un accident grav.
4. Consumul de alcool
Consumul de alcool, cat si conducerea autovehiculului sub influenta drogurilor nu este permis. In majoritatea cazurilor in care au fost produse accidentele unul dintre soferi era in stare de ebrietate, fiind responsabil de pagubele produse. Nu te urca la volan daca stii ca ai consumat bauturi alcoolice deoarece iti poti pune viata in pericol, a familei tale, cat si a altora.
Alcoolul influenteaza foarte mult reflexele si concentrarea indiferent de cantitatea consumata. In fiecare an sunt create si redate diverse campanii de constientizare asupra accidentelor care pot fi produse din cauza acestora.
5. Oboseala
Drumul lung atat pentru masinile mici, dar si pentru cele mari este o problema. De multe ori s-a intamplat ca soferii sa adoarma la volan si sa piarda controlul autovehiculului. Indiferent de situatie este recomandat sa faci pauze dese pentru a te dezmorti, iar daca vei conduce mai mult de 8 ore in continui este indicat sa te opresti si sa reincepi calatoria a doua zi.
Multi soferi se impulsioneaza sa finalizeze traseul cat mai curand posibil pentru a ajunge acasa sau pentru a livra o anumita comanda. Nimic nu este mai important decat viata ta sau a celorlalti soferi, de aceea fii responsabil si opreste-te atunci cand este cazul.
Sunt multe motive si actiuni care pot conduce o persoana la un accident. Lista este mare insa daca respecti legea si nu iti pui la incercare propriile ambitii, vei reusi sa treci inca o zi sanatos fara nici un incident.
Puteti observa si alte articole interesante pe blogul Romasig. Fii responsabil in trafic deoarece permisul de conducere este o datorie mare atat pentru familia ta, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.