Este bine cunoscut faptul ca in Romania polita RCA este obligatorie pentru a putea tranzita pe soselele publice, avand o siguranta crescuta din punct de vedere financiar in cazul unui accident neprevazut.
Avand in vedere ultimele evenimente legate de marirea preturilor la asigurari, dar si a falimentului unor firme de profil este important ca de fiecare data cand doresti sa achizitionezi sau sa reinnoiesti o polita de asigurare sa apelezi la firme cu vechime pe piata. Mai ales in era tehnologica progresiva in care ne aflam, varianta de a o achizitiona online este mai simpla ca niciodata, putandu-ti oferi preturi competitive in doar cateva minute fara a mai pierde timp inutil pe drum.
Este important de stiut faptul ca firmele de asigurari ofera un avantaj celor care doresc sa isi reinnoiasca polita cu preturi mult mai mici in functie de istoricul din anii precedenti. In acest fel dorinta soferilor de a respecta mai mult regulile de circulatie poate aduce reduceri substantiale atunci cand doresc sa isi prelungeasca polita RCA obligatorie, daca nu au fost implicati in accidente.
Acelasi lucru se aplica si celor care au fost implicati intr-un incident cu daune materiale, lor fiindu-le majorata asigurarea cu pana la 80% in functie de caz. Aceasta procedura este cunoscuta si sub denumirea de bonus malus.
1. Ce este sistemul bonus malus ?
Conform legilor in vigoare, sistemul bonus malus a fost creat pentru a veni in ajutorul soferilor si a-i indemna sa fie cat mai responsabili in trafic, ei fiind recompensati sau nu, in functie de caz, cu preturi mai mici sau mai mari la politele RCA incheiate.
In acest fel, persoanele care au un istoric curat din punct de vedere al accidentelor, vor putea beneficia de preturi mult mai mici, putand odata cu trecerea timpului sa profite de un cost al asigurarii chiar la jumatate.
2. Care sunt categoriile de bonus malus?
In Romania exista 17 clase bonus malus incepand cu B0. Urmand exemplul de mai jos, iti vei putea face o idee asupra economiilor pe care le poti face in cazul in care nu esti implicat in vreun accident. In acest fel vom stabili de exemplu ca B0 este egal cu 800 de lei pentru a vedea cum valoarea initiala scade sau creste in functie de evenimentele din trafic:
Clasele Bonus:
- B1 – 95% din B0, reprezentand 760 de lei;
- B2 – 90% din B0, reprezentand 720 de lei;
- B3 – 85% din B0, reprezentand 680 de lei;
- B4 – 80% din B0, reprezentand 640 de lei;
- B5 – 75% din B0, reprezentand 600 de lei;
- B6 – 70% din B0, reprezentand 560 de lei;
- B7 – 60% din B0, reprezentand 480 de lei;
- B8 – 50% din B0, reprezentand 400 de lei.
Clasele malus:
- M1 – 110% din B0, reprezentand 880 de lei;
- M2 – 120% din B0, reprezentand 960 de lei;
- M3 – 130% din B0, reprezentand 1040 de lei;
- M4 – 140% din B0, reprezentand 1120 de lei;
- M5 – 150% din B0, reprezentand 1200 de lei;
- M6 – 160% din B0, reprezentand 1280 de lei;
- M7 – 170% din B0, reprezentand 1360 de lei;
- M8 – 180% din B0, reprezentand 1440 de lei.
Astfel se poate observa foarte clar scaderea sau cresterea valorii politei RCA, calculul fiind realizat in functie de daunele produse in accidente.
3. Se poate transfera clasa bonus malus?
Acest sistem poate fi transferat doar pentru persoanele juridice. In acest fel, daca o societate comerciala are deja un autovehicul si achizitioneaza un nou autoturism, acesta se va incadra in clasa B0. Transferul se poate realiza doar in cazul in care prima masina este vanduta si se achizitioneaza ulterior al doilea vehicul.
Pentru persoanele fizice care doresc sa detina mai multe masini, acestea vor fi incadrate in cea mai buna categorie, calculul si istoricul fiind urmat dupa criteriile primei masini care beneficiaza de o polita RCA.
Aici pe blogul Romasig vei gasi de fiecare data stiri interesante si de actualitate pentru a te informa corect asupra tuturor masurilor care se schimba in permanenta, cat si alte noutati, reusind in acest fel sa fii informat corect pentru a te bucura de fiecare data de un drum linistit si lipsit de evenimente.