
Conform legislatiei in vigoare din Romania, RCA-ul ( Asigurarea de raspundere Civila Auto ) este o asigurare pe care orice sofer trebuie sa o incheie, obligatoriu. Evident, exista si un numar de soferi care evita sa faca asta, unul din motivele principale fiind costul asigurarii. Fiecare este liber sa ia propria decizie, insa pentru a lua cea mai buna decizie in privinta asigurarii auto RCA, este indicat sa stii raspunsul corect la urmatoarele 3 intrebari:
Ce este asigurarea RCA?
Asigurarea de raspundere civila auto este asigurarea care acopera orice dauna produsa de soferul asigurat. In alte cuvinte, daca esti la volan si produci un accident, asiguratorul trebuie sa plateasca toate pagubele pe care le-ai produs. Atentie insa, RCA-ul plateste doar pagubele produse, nu si pagubele suferite, asadar, daca vrei sa fii asigurat si tu impotriva eventualelor pagube, este bine sa inchei un alt tip de asigurare auto, Casco. Incheierea unei asigurari RCA este destul de complexa, deoarece pretul acesteia depinde de criterii precum varsta, istoricul soferului asigurat sau tipul masinii. Costurile reusesc sa duca, de multe ori la evitarea incheierii unei asigurari de raspundere civila, insa neincheierea ei poate duce la probleme foarte mari.
Care sunt riscurile soferilor care decid sa nu isi faca asigurare RCA?
Exista o serie de riscuri in acest sens, majoritatea fiind de ordin financiar. Primul si cel mai probabil este amenda. In cazul in care in uma unui control, esti prins fara asigurare, amenda primita este intre 1000 si 2000 de lei, o suma ce poate depasi cu usurinta valoarea asigurarii pe un an de zile. Odata cu amenda, se poate dispune retinerea talonului masinii, dar si retinerea placutelor de inmatriculare si a dreptului de circulatie. Desi par riscuri mari, riscurile cu adevarat importante apar in momentul in care este provocat un accident.
Ce se intampla cu soferul vinovat, daca nu are asigurare in cazul unui accident?
In cazul in care ai ghinionul de a provoca un accident, va trebui sa platesti pe mai multe fronturi:
- Amenda primita de la politie. Aceasta este intre 1000 si 2000 de lei si pe langa ea, se poate retine si masina pana in momentul in care se face dovada ca s-a platit asigurarea;
- Contravaloarea asigurarii. Vei fi obligat sa achizitionezi o asigurare RCA pe minim 6 luni, iar aceasta poate ajunge la valori de peste 1000 de lei;
- Eventualele pagube. Chiar daca inchei asigurarea pe loc, aceasta nu va plati pagubele din accidentul pe care tocmai l-ai produs. Astfel, pagubele vor fi platite din buzunar si pot reprezenta cele mai mari cheltuieli. Daca ai ghinionul sa lovesti o masina foarte scumpa, cheltuielile pot depasi cu usurinta 10 000 de lei.
Asadar, tu esti singurul care poate lua decizia incheierii unei asigurari auto sau neincheierii ei. In cazul in care decizi sa nu o inchei insa, toate riscurile de mai sus ti le asumi si evident, toate costurile.